Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem fogod elhinni: mexikói varrónőket importáltak Nógrádba, mert nincs itthon munkaerő

A Nógrád megyei Szügyön egy luxuskabrió-ponyvákat gyártó cég kénytelen volt mexikói üzeméből importálni idénymunkásokat, mivel Balassagyarmat közelében nem találtak szakképzett varrónőket - írja a Népszabadság.

Mivel a cég nagy autógyáraknak szállít, és egyre több megrendelésük van, muszáj volt valamit lépniük, ezért döntöttek úgy, hogy a Mexikóváros melletti Tolucából hívtak gazdasági bevándorlókat.

 

mexikoi-varronok.jpg


Hiába épült ipari park és telepednek meg Szügyön nagy cégek, egyre nehezebben találnak megfelelő szakembereket - mondja Markó Antal, az 1450 fős nógrádi település polgármestere. Az interneten folyton találni hirdetéseket, amelyek az itteni ipari parkba minőségbiztosítási mérnököket, folyamatellenőröket, gyártástervezőket keresnek.

- Salgótarján környékén 20-25 százalékos a munkanélküliség, ám az állástalanok zöme szakképzetlen - teszi hozzá a polgármester. Szügy jól megél a nemzetközi cégekből, iparűzési adóbevétele több, mint az országos átlag kétszerese. Szép bölcsőde, könyvtár, művelődési ház és focicsapat az eredmény. Az itteni üzemek középvezetőinek étkeztetését is az önkormányzat konyháján oldják meg. Ez jó bevételt jelentett eddig. Ám az állam a szügyi iskolát is bekebelezi, s vele együtt a tisztes hasznot hozó közétkeztetést is.

(A Népszabadság teljes cikke ITT OLVASHATÓ)