Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.07.11

Ti is hazudni jártok a Soundra - Avagy a sebzett lelkű ifjúság

Jelenleg hajnal van itt a Balatonon. A tegnap hősei közül még sokan pörögnek. Ide-oda mászkálnak, táncot imitálva a testükben kalandozó bugit még nem tudják elnyomni. Talán nem is kell, hogy elnyomják. Sokan már alszanak, néhányuk olyan mélyen, ahova az álom se talál el… Hajnal van, de már zsizseg a Balaton déli partjának a központja.
Ismét közéjük ereszkedtem, hogy megértsem őket, hogy megfejtsem a titkát ennek az agyonkritizált világnak.

 

balaton-sound-1.jpg

 

A fiatalok között nincs látványos társadalmi különbség első látásra. Mindegyik kisgatyában, szaggatott farmersortban és izompólóban, vagy leheletnyi topban téblábol a lehető legsötétebb, egyéb érdeklődő tekintetet át nem engedő napszemüvegben. ...és horror pénzt dobnak ki, hogy jól szórakozzanak.
A fiúk szinte kivétel nélkül kisportolt testűek, a kislányok meg értelmetlenségig soványak…
Volt némi időm, hogy beszélgessek velük egy egy szabad pillanatomban.


Borzalmas volt megérteni a problémáikat, hiszen ezek nem uralhatatlan problémák, mégis bántja őket és ezekért a problémákért olyanok amilyenek.
MAGÁNYOSAK! A magány az, ami olyanná teszi őket, amilyenek. És az szomorú.
Kivétel nélkül mindegyik, azért sírt bent az átmeneti állapot alatt, mert : "nem szeret senki", "nem vesznek semmibe", "nem kellek senkinek", "utálom magamat"
Akárhogy is tutujgatjuk és kerülgetjük a témát, az igazság valóban ez lehet. Ez lehet az oka annak, hogy szinte mindegyik testképzavaros (a fiúk túl vannak gyúrva, a kislányok meg vonalkódnyira vannak soványodva) Mindegyik meg akar felelni és vágyik a szeretetre...arra a szeretetre, amit otthon - sajnos leírom, kimondom - a szülőknek kellene elsősorban megadni nekik. Nem drága dolgokkal, hanem rájuk szánt idővel és beszélgetéssel. Szinte mindent megkapnak, csak ezt a fajta elemi törődést nem kapják meg. Épp ezért olyan felszínes szinte minden kapcsolatuk. Minden anyagi áron mért lehetőséget megadnak a barátaiknak, egymásnak, csak egy dolgot nem... a törődést.... így tanulták otthon...

 

balaton-sound-2.jpg


Egyedül vannak itt bent az ambulancián és hosszú órákig senki nem keresi őket..egy barátjuk sem. Nem tudják - több év barátság után sem - elmondani, hogy barátjuk hol és mikor született, hogy hívják a szüleiket. ... semmit.
Megtaláltam bennük az értéket, és ehhez nem kellett tennem semmit, csak beszélgetnem kellett velük.… mindegyikben meg lehet találni, de sajnos az a legnagyobb baj, hogy önmagukban nem találják meg ezt a kincset, ami talán lebeszélné őket a látszatéletről és a felszínességről.
Ez a misztikus magány az Őket fogva tartó gödör mélyén szunnyadó titok kulcsa. Ez az a forrás, az ok, hogy a társadalom igényeinek megfelelni akaró szülők inkább a pénzt hajtják és egyéb tárgyi megoldásokkal mutatják ki a szeretetüket, mert másra már nincs idejük.
Pedig csak ennyi kellene ahhoz, hogy annak tudják adni magukat, amilyenek valójában..
Ez a magány a probléma kulcsa. Ezért van testképzavaruk, ezért nem tudnak őszinték lenni és szeretni és a saját maguk által felépített hamis falak mögül kilépni..

ANCSA